Afişajul cu cristale lichide (engleză Liquid Crystal Display, prescurtat LCD) este un dispozitiv de afişare pentru litere, cifre, grafică şi imagini, fiind constituit dintr-o matrice de celule lichide care devin opace sau îşi schimbă culoarea sub influenţa unui curent sau câmp electric. Din p.d.v. fizic fenomenul se explică prin proprietatea cristalelor lichide de a influenţa direcţia de polarizare a luminii atunci când ele sunt puse sub o anumită tensiune electrică. Afişajele cu cristale nu produc ele însele lumină, şi au un consum de energie foarte mic. Un afişaj LCD se prezintă sub forma unui ecran afişor (display) care este comandat electronic printr-un decodificator de caractere numerice şi alfabetice. Este folosit frecvent în construcţia ceasurilor digitale (ceasuri care au în locul acelor arătătoare un afişor de tip LCD), la afişările de date la maşini CNC, maşini de uz casnic, inscripţii şi semnalizări electronice.

Un LED (din engleză light-emitting diode, însemnând diodă emiţătoare de lumină) este o diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a joncţiunii p-n. Efectul este o formă de electroluminescenţă. Un LED este o sursă de lumină mică, de cele mai multe ori însoţită de un circuit electric ce permite modularea formei radiaţiei luminoase. De cele mai multe ori acestea sunt utilizate ca indicatori în cadrul dispozitivelor electronice, dar din ce în ce mai mult au început să fie utilizate în aplicaţii de putere ca surse de iluminare. Culoarea luminii emise depinde de compoziţia şi de starea materialului semiconductor folosit, şi poate fi în spectrul infraroşu, vizibil sau ultraviolet. Pe lângă iluminare, LED-urile sunt folosite din ce în ce mai des într-o serie mare de dispozitive electronice. Pot fi si becuri de semnalizare pentru circuite.

Becul electric este o lampă electrică cu incandescenţă care produce lumină prin trecerea curentului electric printr-un filament. Este alcătuit dintr-un soclu şi un balon de sticlă vidat sau umplut cu un gaz inert, în interiorul căruia se află filamentul. Filamentul incandescent este protejat şi ferit de o eventuală oxidare în aer de către balonul de sticlă. Într-o lampă cu halogeni, evaporarea filamentului este prevenită de un procedeu chimic ce redepozitează vaporii de metal în filament.

Ecranul cu plasma este utilizat în construcţia televizoarelor, a monitoarelor şi a tabelelor de afişaj. Pixelii sunt redaţi cu ajutorul unei reţele de mici incinte în care se formează plasma. Pentru fiecare pixel există câte trei asltfel de incinte. Pereţii lor sunt acoperiţi cu substanţe fluorescente care emit cele trei culori principale, roşu, albastru şi verde. Intensitatea lor este controlată prin intermediul curentului electric aplicat fiecărei celule în parte.

Becuri cu gaze nobile (xenon, argon, neon, kripton). Becurile electrice cu atmosferă de gaz inert se umplu cu argon brut. Tuburi de descărcare de forme diferite umplute cu neon (portocaliu intens) şi cu argon (albastru) se folosesc pe scară mare pentru firme luminoase. Amestecuri de heliu cu neon se utilizează în lasere cu gaz.