Bateria este un mediu electrochimic de stocare a energiei. La descărcare se transformă energia chimică (stocată) în energie electrică cu ajutorul unei reacţii (redox) electrochimice. De la inventarea primei baterii, aşa numita pilă voltaică, în anul 1800 de către fizicianul italian Alessandro Volta, şi, în special, de la apariţia celulei Daniell în 1836, bateriile au devenit o sursă de electricitate comună multor aplicaţii atât din aria casnică, cât şi din aria industrială. Există două tipuri principale de baterii: baterii primare (baterii de unică folosinţă) şi baterii secundare (baterii reîncărcabile, acumulatori). Bateriile pot căpăta forme diverse.

Pila de combustie este un sistem electrochimic care converteşte energia chimică în energie electrică. Combustibilul (sursa de energie) este situat la anod, iar la catod se află oxidantul. Spre deosebire de baterie, care este un sistem închis, pila consumă combustibilul de la anod prin oxidare electrochimică generând curent electric continuu de joasă tensiune. Avantajele utilizării sistemelor energetice pe bază de pile de combustie sunt:

Celula solară este alcatuita din două sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai întâlnit fiind siliciul. Celulele, numite şi celule fotovoltaice, au de obicei o suprafaţă foarte mică şi curentul generat de o singură celulă este mic dar combinaţii serie, paralel ale acestor celule pot produce curenţi suficient de mari pentru a putea fi utilizaţi în practică. Pentru aceasta, celulele sunt încapsulate în panouri care le oferă rezistenţă mecanică şi la intemperii.

Generatorul termoelectric este un dispozitiv fara componente mecanice care converteste caldura (diferentele de temperatura) in mod direct in  energie electrica.Generatoarele termoelectrice functioneaza ca motoarele termice, dar sunt mai putin voluminoase si nu au componente mecanice. Totusi randamentul acestor generatoare este mai mic si sunt mai scumpe.

Generatorul electric transformă energia mecanică în energie electrică. Transformarea din energia electrică în energie mecanică este făcută de electromotoare. Între generatorul electric şi electromotor nu sunt mari diferenţe de principiu. Motorul electric trifazat este cel mai răspândit motor electric de curent alternativ.

Sursa de alimentare este un dispozitiv electronic care aprovizioneaza energie electrica unei sarcini electrice. Principala functie a unei surse de alimentare este sa converteasca o forma a energie electrica intr-o alta. Unele surse sunt discrete, dispozitive de sine statatoare, intrucat altele sunt construite in dispozitive mari impreuna cu sarcina lor. Exemple din urma includ sursele de alimentare aflate in computere si dispozitive electronice de consum.

Generatorul Van de Graaff este un generator electrostatic care se bazează pe încărcarea unei sfere metalice, goale în interior, cu ajutorul unei benzi izolate electrizate, prin contact pe suprafaţa interioară a sferei. Potenţialul electric al acesteia este astfel ridicat până la limita maximă admisă de mediul în care se află sfera. A fost creat de Robert Van de Graaff în 1929.

Generatorul piezoelectric este materialul piezoelectric care converteste energia mecanica in energie electrica (piezein=a presa in greaca).